„Robotul” care vede prin pereți unde sunt oameni obezi

de: Florin Cașotă
05 09. 2018

Doi cercetători de la Universitatea Washington au găsit o metodă pentru a estima nivelul de obezitate a populației unui oraș, fără a analiza oamenii, ci clădirile orașului și infrastructura.

Cei doi au antrenat un algoritm de inteligență artificială să găsească o legătură dintre infrastructura unui oraș și nivelul de obezitate al populației utilizând imagini din satelit și de street view de pe Google.

Algoritmului i-au fost „hrănite” peste 150.000 de imagini din satelit a șase orașe și 96 de categorii de puncte de interes precum magazine, pet shop-uri etc. Apoi imaginile au fost corelate cu rata obezității raportată din fiecare oraș. Cercetătorii au luat în considerare punctele de interes deoarece acestea pot avea un efect asupra unui cartier. De exemplu, în zonele cu pet shop-uri oamenii ar putea să-și scoată câinii la plimbare.

Deloc surprinzător, inteligența artificială a corelat cartierele cu spații verzi și cu spații mai mari între clădiri cu o rată a obezității mai scăzută. În același timp, în astfel de orașe trăiesc familiile cu venituri mai mari, iar relația complexă dintre venit și sănătate ar putea strica rezultatele algoritmului. Totuși, după mai multe teste, echipa de cercetători a găsit că inteligența artificială chiar a găsit o legătură dintre numărul de clădiri, spațiile deschise și obezitate.

Studiul a fost făcut pe datele orașelor americane, așa că algoritmul ar trebui modificat înainte de a fi aplicat și pe alte orașe de pe alte continente. De asemenea, trebuie luate în considerare și alte elemente precum diferitele strategii pentru planificarea urbană, iar o altă cultură mai activă sau mai puțin activă ar putea fi înțeleasă greșit de inteligența artificială.

Inteligența artificială poate fi folosită și pentru alte lucruri. De exemplu, oamenii de știință au apelat la inteligența artificială pentru a prezice cu exactitate cum evoluează cancerul, iar asta i-ar putea ajuta pe medici să elaboreze un tratament mai eficient pentru fiecare pacient. Despre asta poți citi aici.